Co se večeří na Vánoce ve světě?

Vánoce jsou svátkem, který se slaví téměř po celém světě. Každá země ale dodržuje jiné tradice a tato odlišnost se projevuje i na štědrovečerní tabuli. Co nesmí chybět na svátečním stole ve Francii, Itálii nebo třeba v Argentině?

Francie

Tradiční vánoční hostina se ve Francii nazývá Le Revellion a servíruje se až po půlnoční mši. Skladba menu se region od regionu liší, ale jedna položka nesmí v žádném chybět – šampaňské.

Mezi nejběžnější předkrmy patří foie gras, ústřice, uzený losos a slané pohankové palačinky. Jako hlavní chod ve Francii dostanete na talíř pečenou husu s nádivkou z jedlých kaštanů a další pečeně, jako například hovězí, vepřové nebo jehněčí.

Tradičním francouzským dezertem je vánoční poleno – piškotová roláda s máslovým krémem, naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve. Zdobí jí marcipánové houby, nebo moučkový cukr, který má představovat sněhový poprašek.

, Image: 191948208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis                                                                                          https://www.novinky.cz/vanoce/383272-vanocni-svatky-po-francouzsku.html

Itálie

Klasická vánoční hostina je pořádána na Boží hod. Menu je složeno z variace italských předkrmů, těstovin, pečeného masa a samozřejmě šumivého vína. Tradičním italským vánočním dezertem, oblíbeným po celém světě, je panettone –  sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou i pomerančovou kůrou. Panettone se podává nakrájené na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem  z mascarpone a sušeného ovoce.
Španělsko

Španělé večeří pozdě a to se nemění ani o Vánocích. Večeře se tu podává na Štědrý den mezi desátou hodinou a půlnocí. Hostina začíná předkrmem, který tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny. Ještě než se začne servírovat hlavní chod, je velmi oblíbené podávat polévku z darů moře.

Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet a pečených ryb a jako příloha se běžně servíruje bílý chřest. Sladkou tečku představují ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta, obalené v cukru a skořici.

Filipíny jsou bývalou Španělskou kolonií a díky tomu převážně katolickou zemí, takže si zdejší obyvatelé vánoční oslavy náležitě užívají. Už 16. prosince se začíná slavit a to první vánoční mší.

V tomto období se pouliční prodejci doslova obklopí kostely a nabízejí věřícím horkou čokoládu a tradiční vánoční jídlo- puto bumbong -barvená rýže, vařená a servírovaná v bambusu, ochucená kokosem a třtinovým cukrem.

Na Štědrý den po půlnoční mši začínají hlavní vánoční oslavy, kdy se podává velká rodinná hostina. Sváteční tabuli zdobí uprostřed šunka pečená na medu nebo rožněné sele. Polévkou je vývar
z hovězí oháňky. Jako sladká tečka jsou servírovány tzv. kalamay, což je lepivá rýže s kokosem, arašídovým máslem, cukrem a kokosovým mlékem.
Austrálie
Prosinec je v Austrálii jedním z nejteplejších měsíců v roce, což má vliv i na složení vánočního menu. Velmi oblíbené je  pořádání vánočního grilování, kde se objevují téměř všechny druhy masa
a to nejen hovězí, vepřové a kuřecí, ale nejdeme zde i krevety nebo jehněčí.
Najdeme zde i rodiny, které slaví Vánoce tradičněji a to hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Tradičním dezertem je Pavlova. To je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, ozdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
716903_dort-pavlova_image_620x349
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/5x-dort-pavlova-trochu-historie

Švédsko začíná s vánočními oslavami už 13. prosince – svátkem svaté Lucie. V tento den se nejstarší dcera v rodině obleče celá do bílého, na hlavu si položí korunku z brusinkových větviček a svoji rodinu hostí koláčky svaté Lucie (lussekatts) s kávou.

Oslavy pokračují  a vrcholí na Štědrý večer vánoční hostinou –  obvykle tvořenou variací studených nakládaných ryb a studeného masa, včetně tradiční vánoční šunky tzv. julskinka. Následuje teplý chod v podobě masových kuliček, klobásek, červeného zelí a zkaramelizovaných brambor.

Jako dezert je servírován risgrynsgrot – sladká rýžová kaše, která se připravuje s jednou mandlí a  poté servíruje do jednotlivých misek. Ten, kdo objeví ve svém dezertu tuto mandli, obdrží ještě jeden speciální dárek.

V Argentině je vánoční večeře podávána na Štědrý den a je podobná té tradiční hostině v USA. Jako hlavní chod je podáván nadívaný krocan nebo také vepřová či hovězí pečeně. Na sváteční tabuli nesmí chybět slané koláčky plněné masem. Tou nejoblíbenější náplní je hovězí steak nakrájený na velké kousky, společně s vařenými vejci, cibulí a kořením.

K sváteční večeři patří také popíjení šampaňského, ke kterému se přikusují kousky čerstvého ovoce, jablečného cideru nebo ovocné šťávy. Velmi populární je podávat na Boží hod pečeného páva ana závěr sladký puding.

Jak se vám líbí menu v různých částech světa – chtěli byste vyzkoušet něco nového, nebo nedáte dopustit na našeho smaženého kapra a bramborový salát?

zdroj: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-obrazem/222548/vanocni-vecere-z-celeho-sveta-co-jedi-u-sousedu-a-co-na-filipinach.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

Please follow and like us:

ZDROJ >>