Pamlsková vyhláška je netrápí. V Dubé bodují (ne)zdravé svačiny

Dubá - Zatímco některé školy donutila řešit svačiny žáků až tzv. pamlsková vyhláška, na Základní škole v Dubé jedou na zdravé vlně už několik let.

dnes 10:46

SDÍLEJ:

Minulý týden byly v ZŠ Dubá vyhlášeny výsledky celoroční soutěže Zdravá svačina. Za 1. pololetí se na první místo probojovala IX. Třída. Druhé místo obsadili šesťáci a třetí místo třeťáci. Všichni si užili zdravou svačinu v jídelně.

Minulý týden byly v ZŠ Dubá vyhlášeny výsledky celoroční soutěže Zdravá svačina. Za 1. pololetí se na první místo probojovala IX. Třída. Druhé místo obsadili šesťáci a třetí místo třeťáci. Všichni si užili zdravou svačinu v jídelně. Foto: ZŠ Dubá

Kantýna připravuje jen zdravé pokrmy a jednotlivé třídy mezi sebou ve zdravých svačinách po celý školní rok soutěží. „Projekt trvá už od roku 2003. Svačiny si děti nosí z domova a zároveň připravuje školní kantýna denně obložené housky," říká Jana Mašková, zástupkyně ředitelky ZŠ Dubá.

Každý měsíc vyráží do tříd tzv. zdravá hlídka, kterou tvoří učitel a dvě děti, které se v tomto úkolu střídají. „Kontrolují svačiny, a kdo ji nemá nebo ji má nezdravou, získá pro třídu trestný bod," vysvětluje Jana Mašková. Na konci každého pololetí škola ocení tři třídy, které nasbírají nejméně bodů. Nejlepší třídy získají diplom a kuchařky pro ně v jídelně připraví zdravou svačinu.

Poprvé v historii projektu vyhráli letošní první hodnocení deváťáci. „V bodování využíváme tabulku, která nám převádí počet trestných bodů na procenta třídy, takže třída s malým počtem žáků není nijak znevýhodněna proti třídě s velkým počtem dětí, což je spravedlivé," dodává zástupkyně.

Podle pamlskové vyhlášky se ve školách nesmí prodávat mimo jiné výrobky obsahující kofein nebo umělá sladidla, zakázány jsou energetické nápoje, na obložených bagetách a dalším pečivu je zapovězeny kečup, majonéza, dresink nebo hořčice. „Vzhledem k tomu, že naše kantýna nabízí už dlouho jen zdravé svačiny, neměli jsme s těmito požadavky problém," podotýká Jana Mašková.

Autor: Petra Hámová

ZDROJ >>